احمدرضا لاهیجان زاده، معاون محیط زیست دریایی و تالاب ها و مجری ملی پروژه سیستان، از برگزاری «دومین جلسه کمیته بررسی و تصویب طرحهای کوچک زودبازده» در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ به صورت مجازی و با حضور اعضای کمیته خبر داد. این جلسه با حضور اعضای کمیته شامل نمایندهٔ مقیم برنامهٔ توسعهٔ سازمان ملل متحد در ایران و معاون ایشان، نمایندگان استانی شامل استانداری سیستان و بلوچستان، اداره کل حفاظت محیط زیست، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان شیلات، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، اداره کار و امور اجتماعی، اداره کل منابع طبیعی، اداره کل صنعت، معدن و تجارت، دانشگاه زابل نماینده وزارت امور خارجه و نمایندگان پروژه سیستان و با هدف معرفی طرحهای کوچک زودبازدهٔ دریافت شده توسط تیم پروژه برگزار گردید.
لاهیجانزاده با اشاره به تهیه دستورالعملها و پروپوزالها و برگزاری جلسات و کارگاههای مشارکتی با ذینفعان محلی و اعلام فراخوان برای طرحهای کوچک زودبازده طی ماه های گذشته، اعلام کرد که در پایان فراخوان حدود ۷۰ طرح بهدست پروژه سیستان رسیده است که طی جلسات کارشناسی با جامعه محلی و کارشناسان دستگاههای متولی در حال بررسی هستند.
کلودیو پرویداس، نمایندهٔ مقیم برنامهٔ توسعهٔ سازمان ملل متحد در ایران، پروژه سیستان را یکی از بزرگترین پروژههای UNDP و از بزرگترین پروژههای توسعه در ایران خواند و ضمن اشاره به حمایت مالی سخاوتمندانه اتحادیه اروپا برای این پروژه، طرحهای کوچک زودبازده را حائز اهمیت بسیار دانست و تأکید کرد «این طرحها ارتباطات با سایر سازمانها از جمله سمنها و سازمانهای جامعه مدنی را تقویت کرده، مبنایی برای فعالیتهای بیشتر و اعتمادسازی ایجاد میکنند و درها را برای فعالیتهای درازمدت و تأثیرگذاری بیشتر باز میکنند».
ایشان همچنین از استقبال خوب گروههای محلی در ارائه طرح ابراز خوشحالی کرد و این را نشانگر توجه مثبت مردم به سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری سیستان دانست و اشاره کرد که «این استقبال نشاندهنده علاقه و تمایل مردم به بهبود شرایط است؛ شرایطی که با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی در منطقه سیستان بهوجود آمده است». ایشان افزود «توجه به حفاظت محیط زیست نباید در خلاء اتفاق بیافتد، بلکه باید در بستر توسعه اقتصادی فراگیر به آن توجه شود و ما تا دستیابی به نتایج مورد انتظار متعهد باقی خواهیم ماند».
ندا فلسفی، سرپرست پروژه سیستان، محوریت طرحهای کوچک زودبازده را «گردشگری، صنایع دستی و توسعه فرهنگی»، «توانمندسازی اقتصادی بانوان»، «کشاورزی و دامداری»، «شیلات و آبزیپروری»، «کارآفرینی و توسعه شرکتهای کوچک و متوسط مقیاس»، «مدیریت خاک، آب و تالاب» و «تجارت و بازرگانی» معرفی کرد. وی همچنین اهداف این طرحها را تقویت ظرفیت نهادی سازمانهای کلیدی برای دستیابی به اهداف توسعه، پشتیبانی از ابتکارات فردی و گروهی جامعه محور با هدف درآمدزایی و کاهش فقر، کمک به ارتقای فعالیتهای پشتیبان بین سازمانهای جامعه مدنی، دولت و حامیان مالی، حمایت از تشکلها، سازمانهای مردم نهاد و گروههای محلی که به دنبال راه حلهایی برای کاهش مشکلات مربوط به منابع طبیعی، تغییرات اقلیمی و بهبود معیشت هستند، شناسایی راهحلهای ممکن بهمنظور آزمایش و محک چالشهای توسعه با تأکید بر بهکارگیری دانش بومی معرفی کرد.
طرحهای کوچک زودبازده از اقدامات اجرایی پروژه سیستان است، که بهطور ویژه برای جلب مشارکت کنشگرانی است که دارای دیدگاهی ویژه یا متمایز به موضوع توسعه باشند، یا نماینده مردمی باشند که از فرآیند توسعه محروم بوده و توانایی ارائه راهکارهایی تجربی یا نوآورانه برای برونرفت از محرومیت یا مواجه شدن با چالشهای توسعه را داشته باشند.
پروژه ارتقاء مدیریت جامع منابع طبیعی برای احیای اکوسیستم تالاب هامون و حمایت معیشتهای جایگزین جوامع محلی، با نام اختصاری پروژه سیستان، پروژهای مشترک میان سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه ملل متحد است که با حمایت مالی اتحادیه اروپا از سال 2020 میلادی و با اهداف مشخص به مدت پنج سال در منطقه فعالیت میکند.