نشست مشترک پروژه سیستان و مدیران و پژوهشگران پژوهشکده هواشناسی و علوم جو در روز دوشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۱، در محل پژوهشگاه هواشناسی برگزار شد.
ندا اسد فلسفیزاده، سرپرست پروژه سیستان، در جمع پژوهشگران و معاونین پژوهشکده هواشناسی و حضور آنلاین همکاران پژوهشکده اقلیمشناسی مشهد و پژوهشکده هواشناسی آب و کشاورزی ایلام، پس از ارائهای کامل از اهداف و مؤلفههای پروژه سیستان و شرح طرحهای اجرا شده و در دست اقدام، به زمینههای همکاری با پژوهشکده هواشناسی اشاره کرد: پروژه سیستان تهیه برنامه اقدام سازگاری با تغییر اقلیم را با استفاده از مدل CLEWS و با در نظر گرفتن ابعاد اقتصادی – اجتماعی منطقه در دستور کار دارد. راهاندازی مدل یا ابزاری در زمینه پیشآگاهی و هشدار در زمینه رویدادهای طبیعی اقدام مدیریتی بسیار ارزشمندی در این زمینه خواهد بود.
وی همچنین برنامهریزی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از جمله باد، خورشید و زیستانرژی در منطقه را از اولویتهای پروژه سیستان معرفی کرد و گفت: پتانسیل بالایی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در منطقه وجود دارد که مطالعات آن بهصورت کامل توسط پروژه سیستان انجام شده است و به عنوان یکی از اولویت های اجرایی پروژه در سال 1401 میباشد.
سرپرست پروژه سیستان با اشاره به مدل کوبوکی در کشور چین، استفاده از این مگامدل برای مقابله با بیابان را نیز اقدام مؤثری خواند. وی همچنین در زمینه اقدامات عملی در مبارزه با گرد و غبار افزود: با توجه به اطلاعات ارزشمند موجود در ستاد ملی گرد و غبار، پروژه سیستان تفاهمنامهای را با این ستاد امضا کرده است تا از این طریق بتواند تجربیات مختلف ملی و بینالمللی را در منطقه به صورت پایلوت انجام داده و درسآموختههای آن را در اختیار مسئولین قرار دهد.
ابراهیم فتاحی، معاون پژوهش و فناوری پژوهشکده هواشناسی، هدف نشست را طرح اولویتهای همکاری خواند و محورهای پیشنهادی همکاری را معرفی کرد: بحث تغییر اقلیم بهصورت علمی و تخصصی در پژوهشکده هواشناسی بررسی میشود و با پایش تغییرات اقلیمی میتوان چشمانداز آینده را ترسیم کرد. شناسایی سالهای خشکسالی و ترسالی میتواند عوامل دیگری را تحت تأثیر قرار دهد که در منطقه سیستان حائز اهمیت است.
وی همچنین به تهیه اطلس انرژی باد در این پژوهشکده اشاره کرد و گفت: این سیستم ظرفیت و توان تولید انرژی هر ایستگاه را در اختیار کاربر قرار میدهد و در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در پروژه سیستان میتواند کاربردی باشد.
فتاحی در خصوص موضوع سیل، به طراحی نرمافزار پیشبینی سیل در ۱۲ زیر حوضه کشور و در زمینه گرد و غبار به پروژههای مشترک پژوهشکده هواشناسی و سازمان محیط زیست اشاره کرد و پیشبینیهای کوتاه و میانمدت آب و هوایی را پشتیبان تصمیمگیریهای مرتبط در دامپروری و کشاورزی منطقه سیستان دانست. وی امکان تثبیت گرد و غبار با استفاده از کشت جلبک را به عنوان الگویی جدید اعلام کرد.
در پایان جلسه، نرمافزار اطلس انرژی باد و سامانه سیل و قابلیتهای مختلف آنها برای تیم پروژه سیستان نمایش و شرح داده شد.