این بازدید از شامگاه سهشنبه ۹ آذر ماه با حضور نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد، سفیر کره جنوبی، دبیر دوم سفارت کره جنوبی، نمایندگان برنامه توسعه ملل متحد در ایران، همکاران پروژه سیستان و جمعی از مسئولان استانی در زاهدان آغاز شد و با بازدید از تالاب بینالمللی هامون و معیشت حاشیهنشینان تالاب در روز چهارشنبه ۱۰ آذر ادامه یافت. این بازدید به منظور بررسی موانع توسعه در منطقه، تأثیر تغییرات اقلیمی و طوفانهای شن و ماسه بر زندگی مردم، بازدید از آثار باستانی، آشنایی با صنایع دستی و گفتگو در مورد پتانسیلهای همکاری در منطقه صورت گرفت.
نقطه اول بازدید، تختک سارانی بود که در میان تالاب خشکیده هامون قرار گرفته و ساکنان آن به دامداری مشغول هستند. پروژه سیستان چندی پیش تانکرهای آب، پنلهای خورشیدی و مواد بهداشتی برای ارتقای تابآوری این افراد فراهم کرده است. تیم بازدیدکننده با استقبال گرم تختکنشینان و فرماندار نیمروز مواجه شدند و به حرفها و خواستههای آنها گوش دادند. تختکنشینان محصولات لبنی دستساز خود از جمله دوغ، کره و کشک محلی و فرش دستباف سیستانی را به بازدیدکنندگان معرفی و ارائه کردند.
در ادامه از روستای ادیمی از توابع شهرستان نیمروز و صیادهایی دیدن شد که به هنر خولکبافی مشغول بودند. ساکنان ادیمی با بافت حصیر و پارچههای شمدی گذران زندگی میکنند، هر چند ورود این محصولات به بازارهای محلی و ملی از دغدغههای این روستاییان بود.
بازدیدکنندگان سپس از اقامتگاه بومگردی روستای ادیمی دیدن کردند، جایی که زنان هنرمند صنایع دستی خود از جمله خامهدوزی و سیاهدوزی را در معرض دید و فروش قرار داده بودند.
مسیر بازدید با اقامتی کوتاه در زابل و سپس توقف در شهر سوخته ادامه پیدا کرد. شهر سوخته، از جاذبههای دیدنی این منطقه، بقایای شهری باستانی با قدمتی ۵۰۰۰ ساله است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. علاوه بر بازدید از بقایای شهر سوخته، بازدیدکنندگان با تاریخچه و کشفیات آن آشنا شدند.
در بازگشت به زاهدان، جلسهای با حضور استاندار و مدیران دستگاههای استانی در محل استانداری سیستان و بلوچستان تشکیل شد.
در این جلسه پورمردان، مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان، به موقعیت جغرافیایی و معضلات محیط زیستی منطقه اشاره کرده و تأکید کرد که حفاظت از اکوسیستم تالاب بینالمللی هامون بهطور غیر مستقیم بر معیشت مردم تأثیر میگذارد و فراهمکردن معیشتهای جایگزین برای مردم منطقه به حفاظت از تالاب کمک میکند. وی همچنین با اشاره به کنترل کانونهای گرد و غبار و جلوگیری از مهاجرت بومیان، ابراز امیدواری کرد که این بازدید که با دیدگاه سرمایهگذاری در منطقه شکل گرفته است منجر به اقدامات اجرایی در منطقه شود.
پروویداس، نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد در ایران، گفت از دو سال پیش که جلساتی با وزارت امور خارجه داشتیم تأکید همیشگی بر استان سیستان و بلوچستان و پدیده گرد و غبار بوده است. ما در بحث مبارزه با گرد و غبار مشتاق مشارکت هستیم، چون مسئلهای منطقهای است. در نشست «کوپ ۲۶» تغییرات اقلیمی، دستیار دبیر کل سازمان ملل در امور آسیا، سخنرانی خود را با ویدئویی از تلاشهای ایران برای افزایش راندمان انرژی در این کشور آغاز کرد. رویکرد همیشگی برنامه توسعه ملل متحد، رشد فراگیر و توسعه پایدار بوده است، ما دنبال پروژههای کوچک و راهحلهای کوتاه مدت نیستیم، بلکه بهدنبال درک عمیق مسائل و انجام مطالعات مفصل پایهای برای رساندن کمترین آسیب به منطقه هستیم.
وی ادامه داد پروژههای توسعهای موفقی در ایران داشتهایم. در حوزه راندمان انرژی روی ۶۰۰ ساختمان کار کردیم که بهواسطه آن ۲۵ درصد افزایش راندمان انرژی و ۱۰۰۰ شغل مستقیم ایجاد شده است. در حوزه دریاچه ارومیه با معیشتهای جایگزین مصرف آب را کم کردیم و مشاغل مرتبط با آب را ۳۰ درصد کاهش دادیم.
وی پیشنهاد کرد بهجای پروژههای کوچک، برای تهیه سندی که بتواند اولویتها را بر اساس ارتباط میان بخشها و مزیتها مشخص کند با استان همکاری کنیم.
یون کانگ هیون، سفیر کره جنوبی در ایران، گفت پیچیدگی و شدت مشکلات این منطقه بهاندازهای است که تنها یک نهاد مستقل نمیتواند آن را حل کند و یک اقدام هماهنگ برای رفع آن نیاز است و حتماً در برگشت به تهران این مشکلات را با سفرای دیگر مطرح خواهد کرد تا با کمک یکدیگر بتوان راهحلی برای کمک به این منطقه پیدا کند.
مدرس خیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان، گفت ایران با چهار موضوع دست به گریبان است: تحریمها، کرونا، خشکسالی بیامان و مواد مخدر در مرزهای همجوار ما. خسارتهای خشکسالی در استان ما نزدیک به دهها میلیارد دلار بوده است و باعث نابودی بسیاری مشاغل شده است. استان سیستان و بلوچستان رتبه اول اطلس تابش انرژیهای خورشیدی و رتبه دوم تونل باد کشور را دارد؛ که بهمعنی موقعیتی خوب برای راهاندازی نیروگاههای بادی و خورشیدی است. اینکه برنامه توسعه ملل متحد در کنار دولت جمهوری اسلامی برای توانمند کردن مردم ما تلاش میکند بسیار ارزشمند است. وی از همکاران خود در استان خواست همکاری کامل برای اجرای برنامههای برنامه توسعه ملل متحد و اداره کل محیط زیست سیستان و بلوچستان داشته باشند.
در این جلسه همچنین، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیر کل شیلات و نماینده پارک علم و فناوری استان به بیان موضوعات و مسائل مرتبط و پتانسیلهای سرمایهگذاری منطقه پرداختند.
این بازدید با اهدای هدایای سنتی سیستان به مهمانان پایان یافت.